Anthony Fokkerweg 80, 1223 NG, Hilversum

Wij helpen u op weg naar en schone en gezonde mond
Maak een Afspraak

Your perfect smile is a click away!

Kinderen

Een gezond gebit voor ieder kind

Een gezond melkgebit 0-5 jaar

Melktanden helpen kinderen bijten, kauwen, spreken en slikken en ze houden een plaats vrij voor het blijvende gebit, het is daarom van groot belang om de melktanden en kiezen gezond te houden.

Wie zijn melkgebit goed verzorgt kan gaatjes (cariës ) en tandvleesproblemen voorkomen.

Melktanden zijn bijzonder gevoelig voor cariës, dat komt doordat het glazuur dunner en zwakker is, daarom adviseren wij te poetsen met een peutertandpasta  waar fluoride in zit, dit maakt het tandglazuur sterker. Fluoride verbetert de weerstand van de tanden en kiezen tegen cariës en zuuraanvallen uit eten en drinken. Ook bevordert het de opbouw van mineralen in het glazuur waardoor beginnende gaatjes kunnen  herstellen.

Tips

Water , Stimuleer dat u kind water drinkt en probeer zoete drankjes te vermijden

Eet- en drink momenten , houd 7 eet-en drinkmomenten aan per dag, dit wil zeggen 3 hoofdmaaltijden en hooguit 4 tussendoortjes

Gewone beker , Probeer uw baby zo snel mogelijk te laten wennen aan een gewone beker

Borstvoeding , In moedermelk zit zo’n 7% melksuiker (lactose) , daarom is het van belang om ook kinderen die alleen borstvoeding krijgen te poetsen.

Wat betekent het?

Cariës : Cariës is een ander woord voor tandbederf en dit kan leiden tot gaatjes. Het ontstaat door de aanwezigheid van tandplaque.

Tandplaque : Wanneer je eet en drinkt krijg je tandplaque, een plakkerig wit laagje , op je tanden. Het is bijna niet te zien en daardoor heb je niet door waar het precies zit maar het tast wel het glazuur aan. De bacteriën in de plak zetten suikers om in zuren, deze zuuraanvallen kunnen gaatjes veroorzaken. Suikers zitten in koek, frisdrank maar ook in fruit en andere voedingsmiddelen, het is daarom  van groot belang het melkgebit zorgvuldig te poetsen want het glazuur van pas doorgebroken tanden en kiezen  is nog niet volledig uitgehard en daardoor extra gevoelig voor cariës.

Kinderen tot 18 jaar gaan gratis naar de mondhygiëniste!

Mondhygiënisten (37)

Een gezond wisselgebit 5-12 jaar

Een belangrijke fase in het gebit van uw kind is de wisselfase, het melkgebit maakt langzaam plaats voor het blijvende gebit, dit begint rond het 6e levensjaar.

5-6 jaar : Allereerst krijgt het kind de eerste 4 grote blijvende kiezen, dit gebeurt nog voordat de melktanden gaan wisselen.
6-9 jaar : 4 snijtanden onder  en 4 snijtanden boven 2 hoektanden onder en 2 hoektanden boven
9-11 jaar : 4 kleine kiezen
11-13 jaar : 4 kleine kiezen en 4 grote kiezen

Preventie

Het is van belang  om zo jong mogelijk te beginnen met professionele uitleg van de verzorging van het kindergebit. Dit doen wij spelenderwijs met behulp van het kleuren van de plak  op de tanden zodat het voor het kind duidelijk wordt waar het poetsen nog moeilijk blijkt te zijn. Ieder bezoek leert het kind een beetje meer, dit resulteert uiteindelijk in  een jong volwassene die goed weet hoe hij/zij het beste kan poetsen. Dit gunt u uw kind toch ook?

Wij adviseren u om uw  kinderen, vanaf de komst van de eerste tand, mee te nemen naar de mondhygiënist. Dan kunnen ze op speelse wijze met ons kennismaken en wennen aan de omgeving, de stoel en de instrumenten. Zo wordt de kamer van de mondhygiënist  een vertrouwde en vanzelfsprekende plek.