Met een frisse mond stralend door het leven
Een slechte adem is niet alleen heel vervelend voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Je bent je zelf namelijk niet altijd bewust van je slechte adem. Bovendien rust er een behoorlijk taboe op, en kan het je erg onzeker maken. Een slechte adem wordt meestal veroorzaakt door een tandvleesontsteking of bacteriën op je tong. Meestal als gevolg van een slechte mondhygiëne. Maar een stinkende adem kan ook wijzen op andere gezondheidsklachten.
Oorzaken
Iedereen heeft weleens een slechte adem. Bijvoorbeeld na het eten van knoflook, ui, sterk gekruid eten of bij het opstaan. Als je slaapt is je speekselproductie namelijk lager waardoor je mond uitdroogt en gaat ruiken.
Een stinkende adem kan echter nog veel meer oorzaken hebben:
- Tandvleesontsteking(of parodontitis) als gevolg van een slechte mondhygiëne. Bijvoorbeeld door verkeerd of te weinig poetsen, of omdat er ondanks het poetsen toch bacteriën achterblijven tussen de tanden en kiezen of op de tong.
- Roken of alcoholgebruik.
- Een probleem in de neus- of keelholte zoals een bijholteontsteking of poliep. Een bezoek aan een KNO-arts is dan noodzakelijk.
Wat te doen tegen een slechte adem
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde mond en een frisse adem. Hieronder geven we tips om een stinkende adem te voorkomen:
- Poets 2x per dag met een fluoridehoudende tandpasta.
- Elektrische tandenborstels zijn beter in het verwijderen van tandplak dan handtandenborstels. Dit omdat de borstelkop de poetsbeweging voor je maakt. Zo kun jij je volledig focussen op het plaatsen van de borstel op je tanden en kiezen. Een handtandenborstel kan het aantal bewegingen van een elektrische tandenborstel simpelweg niet evenaren.
- Daarnaast is het heel belangrijk om 1x per dag tussen de tanden en kiezen te reinigen, bijvoorbeeld met een tandenstoker, rager of flosdraad.
- Een tongschraper is zeer effectief voor het verwijderen van bacteriën die vieze luchtjes veroorzaken, vooral omdat die bacteriën zich meestal achterop je tong bevinden.
- Voor het behandelen van een slechte adem kan mondspoeling helpen. Wees wel voorzichtig met mondwaters die veel alcohol bevatten. Die kunnen bij veelvoudig gebruik het mondslijmvlies uitdrogen.
Maar er is meer wat je kunt doen tegen een slechte adem:
- Drink ’s ochtends meteen een glas water. Dit brengt je speekselproductie weer op gang.
- Let op je voeding en kijk uit met te veel knoflook, ui en specerijen.
- Stop met roken en overmatig alcoholgebruik.
- Eet gezond en drink dagelijks anderhalf tot twee liter water.
- Kauw op suikervrije kauwgom. Dat ruikt niet alleen fris, maar stimuleert tevens de speekselproductie die bacteriën neutraliseren.
- Ga in ieder geval 2x per jaar naar de mondhygiënist. De mondhygiënist kan je gebit controleren, reinigen en tips geven hoe je je gebit zelf het beste schoon kunt houden.