Anthony Fokkerweg 80, 1223 NG, Hilversum

Wij helpen u op weg naar en schone en gezonde mond
Maak een Afspraak

Your perfect smile is a click away!

Zwangerschap

Een gezond gebit tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van gaatjes en tandvleesontsteking. Door extra aandacht aan je mond te besteden kun je dit voorkomen.

Meer kans op ontstoken tandvlees

Door de zwangerschap heb je veel meer kans op het krijgen op van tandvleesontsteking (gingivitis).
Dat wordt veroorzaakt door tandplak. Door een verhoogde hormoonspiegel kan je tandvlees overgevoelig reageren op tandplak. Hierdoor bloedt het sneller en is het gevoeliger.

Als je bovendien minder aandacht besteedt aan gebitsverzorging en je snoept ook nog eens meer, neemt de kans op het krijgen van gaatjes toe.

Voorzorgsmaatregelen

Met een juiste gebitsverzorging hoeft je gebit niet te lijden onder je zwangerschap. Eigenlijk is het een kwestie van zorgvuldig poetsen, tweemaal per dag. Houd ook de ruimtes tussen tanden en kiezen goed schoon met ragers, tandenstokers of flossdraad. De verleiding is misschien groot om tandvlees dat bloedt( en dus ontstoken is) te ontzien. Bovendien kan het door misselijkheid moeilijker zijn om je achterste kiezen goed te poetsen. Besteed er daarom extra aandacht aan. Een tandenborstel met een kleine kop is bij misselijkheid beter te verdragen. Gebruik niet te vaak zoetigheid en suikerhoudende dranken.

Misselijk

Vaak gaat zwangerschap gepaard met misselijkheid. Sommige vrouwen zijn zo misselijk dat ze regelmatig moeten overgeven. De verleiding is groot om direct daarna je tanden te poetsen om die vieze smaak in je mond kwijt te raken. Toch kun je dat beter niet doen. Maagzuur tast het tandglazuur aan. Ook hebben tandenborstel tandpasta een schurende werking. Spoel je mond liever met water of een mondspoelmiddel.

Behandelingen

Vertel de mondhygiënist voorafgaand aan de behandeling dat je zwanger bent. De meeste behandelingen kunnen gewoon doorgaan. Maar we zullen terughoudend zijn met verdoving geven, al is dat niet schadelijk voor het kind.

Maak nu een afspraak!